Iskolai könyvtár

-
NYITVA TARTÁS:    kedd, szerda, péntek: 10.00 - 13.00 óra

Könyvtárunk több mint 11.000 könyvtári dokumentummal rendelkezik, amely könyveket, tankönyveket, elektronikus információhordozókat tartalmaz. 
A beiratkozott olvasók száma 446 fő. A könyvtár segítséget ad különféle versenyek, ünnepségek rendezéséhez, lebonyolításához, az azokra történő felkészüléshez, továbbá tanórák, tanórán kívüli foglalkozások gyakori helyszíne.

Szolgáltatások:    kölcsönzés, könyvtári órák, helyben használat, internethasználat   KÖNYVAJÁNLÓ  KLIKKELJ A FELIRATRA !


Legyen könnyebb a választás...

Sokszor panaszkodunk mi könyvtárosok, tanárok, szülők arra, hogy nem olvasnak a tanulóink, gyerekeink. Jómagam könyvtárosként boldogan írhatom le, hogy ebben az évben is sok lelkes, olvasni szerető diákkal találkozom itt a könyvtárban. Az alsó tagozatosak a szorgalmasabb könyvtárba járók, a felsősök ritkábban jönnek. Nemcsak olvasni szeretnek, de szívesen mesélnek is az olvasmányélményeikről.  Persze olyan is van, hogy csak beszélgetni jönnek be, vagy elmondani éppen mi történt velük. De ez így jó: a könyvtár közösségi tér is, nem csupán könyvek kölcsönzésére és olvasásra szolgál.  Sokszor mégis nehezen tudunk választani: mit is olvassunk? Szeretném megkönnyíteni a kedves olvasóim és a kedves szülők dolgát  a "Könyvajánló" nevű oldal létrehozásával, melyen könyvtárunk érdekes, hasznos, illetve új könyveiből ajánlok a figyelmükbe, figyelmetekbe. Legyen könnyebb a választás!


KÖNYV- ÉS KÖNYVTÁRBŐVÍTÉSI PÁLYÁZAT  -  2021.

A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola könyvtára a 2020/2021-es tanévben is sikeresen pályázott a Tinta Könyvkiadó által kiírt Lőrincze Lajos könyvtárbővítési pályázaton, így 15.315,- Ft értékben vásárolhatott kiadványokat.
A pályázat célja az volt, hogy a magyar közoktatásban széles körben elérhetőek legyenek a magyar nyelv mai állapotát leíró új kézikönyvek és a modern, korszerű szótárak.


KÖNYVTÁRBŐVÍTÉSI PÁLYÁZAT  -  2020.

Könyvtárunk sikeresen pályázott a TINTA Könyvkiadó Wekerle Sándor könyvtárbővítési pályázatán, melyen 15.125,- Ft összegű támogatást nyert. A pályázatba bevont szótárak, kézikönyvek hatékonyan segítik az idegen nyelvek elsajátítását, a szövegértést, az anyanyelvi nevelést és a nyelvi kompetenciák fejlesztését. A megvásárolt kiadványok az iskolai könyvtár állományát gazdagítják.


A Magyar népmese napja - szeptember 30.

"A mese gyógyír, a mese játék, a mese csoda, a mese hit, a mese lélek. Mosoly Mindenki lelkére." /Csernik Szende/
2005 óta minden évben, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a Magyar népmese napját. Ebből az alkalomból Benedek Elek életét bemutató kiállítást rendeztünk. Mindannyian szeretünk egy kicsit hinni a csodákban, megsejteni a titkot, megérteni azt a bölcsességet, amit csak a mesék világában találunk meg. A nap folyamán a legkisebbeket RETRO-diavetítéssel várta Mariann néni a könyvtárban, ahol népmesékkel ismerkedtek meg a gyerekek. Beszélgettek a mesék fontosságáról, a népmesék jellegzetes szereplőiről, megismerték Benedek Elek életének legfontosabb állomásait. A délután folyamán a 3. és 4. évfolyam egy-egy csapata Mesevetélkedőn vett részt, ahol kiderült ki a legjáratosabb a népmesék világában. Volt "Játék a betűkkel" - betűtésztából, mesés totó, szógyűjtés és közös mesemondás is! A vidám hangulatú mesés délutánt mi zárhatta volna, mint "hamuban sült pogácsa" és mesekeksz!

 
További képek a Galériában  >>>

KÖNYVTÁRBŐVÍTÉSI PÁLYÁZAT  -  2019.

Intézményünk a Tinta Könyvkiadó által kiírt Lőrincze Lajos könyvtárbővítési pályázatán 17.435,- Ft értékben vásárolhatott korszerű, az anyanyelvi kompetencia hatékony fejlesztését segítő kiadványokat.
A szótárak, munkafüzetek és egyéb kiadványok az iskolai könyvtár állományát gyarapítják.


Nemzetközi Könyvajándék Nap (International Bookgiving Day)

Legtöbb ember számára február 14. Valentin-napként, a szerelmesek napjaként vonult be a köztudatba, pedig ez a nemzetközi könyvajándékozás napja is. Ez egy önkéntes kezdeményezés, amelynek célja, hogy növelje a gyerekek hozzáférési lehetőségeit a könyvekhez, hogy még többen kapjanak kedvet az olvasáshoz. Iskolánk két tanulója Urbin Damos 3. b, és Gál Rebeka 3. a osztályos tanuló saját könyveiket ajánlották fel az iskolai könyvtár számára. Úgy érzem, amíg ilyen lelkes, könyvszerető gyerekek vannak iskolánkba nincs vége a Gutenberg-galaxisnak. Természetesen iskolánk könyvtára egész évben várja a könyvajándékokat, felajánlásokat!


Mindentudás könyvtára gyerekeknek

A megyei könyvtárba látogattunk...
Zsúfolásig megtelt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár előadóterme, ahol 2018. február 8-án Mindennapi élet kémiája címmel tartott előadást dr Jekő József főiskolai tanár, a Nyíregyházi Egyetem Kémiai Intézeti Tanszék vezetője.

Az érdekes, kísérletekkel tarkított közel másfél órás előadáson iskolánk kémia iránt érdeklődő 7. és 8. évfolyamos tanulóival vettünk részt. Az előadás során lehetőség nyílt arra, hogy a gyerekek kísérleteket végezzenek, s aki figyelt és jól válaszolt nyeremény várta!
A program arra is felhívta a figyelmet, hogy egy könyvtár ma már nem csak egyszerűen az olvasás színtere, hanem egy olyan hely, ami teret ad az információszerzés minden formájának. 

 

Könyvekkel, filmekkel emlékeztünk a Holokauszt nemzetközi emléknapján

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb haláltábor. Minden évben április 16-án pedig a magyar áldozatokra emlékezünk! Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza, hogy a tagállamok kötelessége megemlékezni a közel hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatról. A Holokauszt Emlékközpont minden éveben megemlékezik a gyásznapról. 
(forrás: www.hdke.hu)

Az iskolai könyvtár az emléknap alkalmából kiállítást rendezett a holokauszt témáját feldolgozó 8-14 éves korosztálynak szóló könyvekből. Olvashattatok Kertész Imre életéről, munkásságáról, és a témát feldolgozó nagysikerű filmekből is láthattatok néhányat. A kiállítás egy hétig volt látható az iskolai könyvtárban.


Karácsony

Az adventi időszak nálunk sem telt tétlenül.
Könyves karácsonyfát építettünk a 2.b és 4 a lelkes olvasóival. Íme az eredmény, ami mindenkinek tetszett!


 

Költészet napja  -  április 11.

Április 11-én  "Ma a verseké a főszerep"  szlogennel indult a nap a Móriczban. 1964 óta minden évben József Attila születésnapja: a versek ünnepe. Ebből az alkalomból egy hétig szavazhattatok az általatok legkedvesebbnek, legjobbnak tartott  'Költészet napi TOP 10'-re. Több mint 70 szavazatot juttatatok el a könyvtár elé kihelyezett gyűjtőládába. A leglelkesebbek talán az alsó tagozatosak voltak, mert a legtöbb szavazat Petőfi Sándor: Anyám tyúkja című versére érkezett. Rangsor nélkül, a következő versek kerültek a kedvencek közé:
Ady Endre: Őrizem a szemed;  Arany János: Családi kör;  Arany János: Itthon;  Csokonai Vitéz Mihály: A Reményhez;  József Attila: Altató;  József Attila: Mama;  Petőfi Sándor: Szeptember végén;  Petőfi Sándor: Anyám tyúkja;  Petőfi Sándor: Füstbe ment terv;  Radnóti Miklós:  Nem tudhatom

Ezekből a versekből kiválasztott idézetek fogadtak titeket az iskola előtti aszfaltra írva ezen a napon. A délelőtt folyamán pedig bárki, aki kedvet érzett magában jöhetett verset mondani: meglepetés és tea várta az amatőr versmondókat. Az elsősöktől a nyolcadikosokig sokan jöttek szavalni egyénileg, párban vagy akár az egész osztállyal is. Csak úgy zengett az iskola a lelkes szavalóktól!

Külön köszönet azoknak a tanár néniknek, akik segítették a versek meghallgatását, továbbá Juhász Andrea 5/b osztályos szülőnek, aki felajánlásával hozzájárult a sikeres lebonyolításhoz.

A következő tanévben is szeretném, ha együtt ünnepelnénk ezt a napot, új programokkal, feladatokkal. Addig is arra buzdítok mindenkit, hogy tanuljon, olvasson verseket, mert "A vers a lényeglátás és a szavak ünnepe".

 


  
További képek a Galériában  >>>KÖNYVTÁRBŐVÍTÉSI PÁLYÁZAT  -  2017.

Intézményünk a Tinta Könyvkiadó által kiírt Lőrincze Lajos könyvtárbővítési pályázatán 24.665,- Ft értékben vásárolhatott korszerű, az anyanyelvi kompetencia hatékony fejlesztését segítő kiadványokat.
A szótárak, munkafüzetek és egyéb kiadványok az iskolai könyvtár állományát gyarapítják.


Egy kis történelem...

Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezetének (IASL) elnöke, dr Blanche Wolls 1999 október 18-án intézett felhívására rendezték meg minden év októberének negyedik hétfőjén az Iskolai Könyvtárak Világnapját. 2008 óta a mozgalom már egy egész hónapot ölel át.

OKTÓBER  =  ISKOLAI KÖNYVTÁRAK NEMZETKÖZI HÓNAPJA

Ez a nap jó alkalom arra, hogy kapcsolatot vegyünk fel más iskolai könyvtárakkal, megismerjük azok tevékenységét, programjaikat.
A világhónap célkitűzésűvel egyetértve hiszem, hogy egy életközeli, és gyermekbarát iskola nincs jó iskolai könyvtár nélkül.
Ezt tartom szem előtt, amikor programokat szervezek iskolánk tanulóinak. Ilyen volt szeptemberben a Népmese Napja alkalmából hirdetett rajzpályázat, amelyre közel 100 pályamunka érkezett. Október közepén a Micimackó-nap, amelyre kiállítással, mackó szépségversennyel, fejtörőkkel, kifestőkkel készültem. S október utolsó hetében ilyen az iskolai könyvtárak világhónapja apropóján rendezett szabadidős - és kézműves foglalkozások sora: játékok, könyvjelző készítés, zenés könyvtári foglalkozások.
Arra törekszem, hogy hozzájáruljak és támogassam a gyerekek fejlődését, tanulásukat és a kulturális szórakozásukat. Hasznosan, értelmesen és jó hangulatban töltsék az iskolai könyvtárban töltött idejüket!
Fontosnak tartom, hogy az iskolai könyvtárban rejlő lehetőségek minél szélesebb körben legyenek ismertek, hasznosuljanak és képezzék szerves részét az intézményünk oktató és nevelő munkájának.

Olvasásra fel !
 

KÖNYVTÁRBŐVÍTÉSI PÁLYÁZAT  -  2016.

A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola könyvtára sikeresen pályázott a TINTA Könyvkiadó Wekerle Sándor könyvtári állománygyarapítási pályázatán. A pályázaton nyert segédkönyvek, szótárak, kiadványok az iskolai könyvtár állományát gazdagítják.


Micimackó nap - október 14.

A. A. Milne mesterműve örök érvényű üzeneteket hordoz barátságról, szeretetről, hűségről. A Micimackó 1926. október 14-én jelent meg.

9 dolog, amire Micimackó tanított minket:

  1. Olyannak kell szeretni a másikat, amilyen
  2. Ha szeretsz valakit, törődsz vele
  3. Együtt mindig könnyebb
  4. Még a legapróbb dolgoknak is hatalmas ereje lehet
  5. A barátok teszik szebbé az ember életét
  6. Éreztetni kell a másikkal, hogy fontos nekünk
  7. A feltétel nélküli szeretet a valódi szeretet
  8. Akit szeretsz, azt sosem felejted el
  9. A szeretetet nem szavakkal, tettekkel kell kifejezni
 

Rendhagyó magyarszakkör a könyvtárban  -  a 2.a osztály szakköröseivel
(2015. március)
 


"Ötórai tea kettőkor"

Az "Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja" programsorozathoz kapcsolódva a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola könyvtára lehetőség szerint minden tanévben Író-olvasó találkozókat szervez.

Legutóbb Bodnár István költőt, újságírót látta vendégül a lelkes olvasótábor, aki a versek iránti szeretetéről, az írásról és saját élményeiről mesélt a gyerekeknek.
 

Bence a kutyaiskolában című legújabb könyvét is bemutatta. A gyerekek egy finom tea mellett lelkesen hallgatták István bácsi történeteit.
A hangulatos délutáni programot könyvdedikálás zárta.

 


Életképek -   az iskolai könyvtár mindennapjai...